Veckobrev 27 maj 2022
Kortvecka eller långhelg, beroende på vilken inställning till livet och arbetslivet man har.
Hemma hos mig börjar det i alla fall hända saker i potatislandet. En härlig tid när det är ljust, skönt i luften, det blir grönt och det börjar växa i odlingsbäddarna. Här kommer några tankar i mitt huvud.
För sex och ett halvt år sedan gav vi Gunnar Wetterberg i uppdrag att utveckla några tankar om varför ett pris – Axelpriset – för insatser inom den offentliga sektorn ska delas ut och vilka kriterier som i så fall skulle kunna vägleda bedömningen. En central del i motivationsdokumentet presenteras här.
Vi har numera, tillsammans i ett partnerskap med Kommuninvest, delat ut Axelpriset 4 år på raken och hittat ytterst värdiga pristagare. Redan från start av detta samarbete så var vi överens om att när priset har fått lite fäste på marknaden är det dags att vidareutveckla det. Nu, våren 2022, är jag involverad i att utveckla priset och mina förhoppningar är att vi ska ta fasta på den sista meningen i dokumentet: ”Det är mängden goda exempel som kan tjäna som lärdom och inspiration för många andra”. Till syvende och sist är det upp till Public Partners respektive Kommuninvests styrelser att fatta beslut om Axelpriset 2.0, men min uppfattning är att detta pris behövs nu och framöver, kanske mer än någonsin.
En annan tanke i mitt huvud är jakten på framtidens styrning och ledning i den offentliga sektorn. Jag tänker att vi i Public Partner ska vara en trovärdig och pålitlig partner till våra uppdragsgivare när det gäller att utveckla sig in i framtiden. Men, i samma tankesnurra, så ser jag ofta att diskussioner om innovation och utveckling ofta handlar om teknik, processer och lösningar på verksamhetsproblem. Det kan handla om automation av handläggningsprocesser. Det kan handla om att man längtar efter det nya systemet från Google, Imagen.
Imagen är ett AI-baserat system som skapar fotorealistiska bilder baserat på textinstruktioner. Om man t ex matar in ”två robotar som har en fin middag med Eiffeltornet i bakgrunden” så kan resultatet se ut så här.
Ganska häftigt va? Först var fotografering ett specialiserat och dyrt hantverk och bara tillgänglig för rika människor, sen blev det mer tillgängligt för allmänheten via systemkameror, sen kom digitalkameror, sen digitala mobilkameror. Det som var gemensamt för denna utveckling är att fotografier avbildar något verkligt, även om digitala bilder kan modifieras i efterhand. Imorgon kan vi skapa ”fotografier” baserat på textinstruktioner som kommer ifrån bilder som vi bara har i huvudet. Oändliga möjligheter att skapa en berättelse om sitt eget liv börjar skönjas. Vad är skillnaden mellan fiktion och verklighet?
Utifrån denna typ av innovativ digitalisering så kommer det frågor om regleringar, personlig integritet. Kan robotar fatta myndighetsbeslut? Om man skapar ett fejkat foto med en person som är identisk med en verklig person, är det då en personuppgift som ska hanteras enligt GDPR? Möjligheter och hot med teknikutvecklingen diskuteras framåt och bakåt.
Det är betydligt ovanligare att prata om innovation och utveckling kopplat till framtidens styrning och ledning, samarbete, normer och beteenden som gör oss framgångsrika tillsammans i våra verksamheter. Varför är det så? Styrning och ledning är ju också uppfinningar av oss människor liksom Imagen, inte något som redan finns i naturen och därmed styrs av fysikens lagar. Alltså kan vi utveckla, förbättra och modifiera vår styrning och ledning så att det passar och gör bäst nytta för vår framgång över tid.
Jag vill att vi sätter betydligt större fokus på att diskutera hur framtidens styrning och ledning kan utformas. Och de goda exempel och lärdomar som finns lite här och var, ja de ska spridas och göras tillgängliga för alla. Där kanske Axelpriset 2.0 kan vara en pusselbit framöver.
Men, som sagt, detta är ju bara några ödmjuka tankar i mitt huvud. Ha en fin långhelg (inte kortvecka) alla nyfikna människor.
/K
Prenumerera på ”I huvudet på VD” eller andra nyheter från Public Partner
I HUVUDET PÅ VD
”I huvudet på VD” – styrning och ledning in i framtiden
2023-04-05. Stockholm. Styrning och ledning in i framtiden Styrning och ledning av olika välfärdssystem i till exempel en kommun handlar, enligt min uppfattning, om att identifiera och [...]
”I huvudet på VD” – styrning och ledning + AI = Sant
Stockholm 2023-03-17. Styrning och ledning + AI = SANT. Nyss såg jag att den nya språkmodellen i Open AIs GPT-4-teknik kommer som ett nästa naturligt steg att integreras [...]
”I huvudet på VD” – 10 mars 2023
VD-bloggen som löpande belyser mina egna aktuella tankar i relation till Public Partners marknad och ekosystem, både i stort och smått. Public Partner grundades 2010 vilket innebär [...]
I huvudet på VD, 14 oktober 2022
I mitt huvud snurrar två enkla tankar som handlar om förmågor som jag anser att varje organisation kontinuerligt behöver jobba med för att möta sina utmaningar, nämligen [...]