Hur gör du den nya socialtjänstlagens intentioner till drivkraft för hela kommunen?
Den nya socialtjänstlagen, som planeras att träda i kraft den 1 juli 2025, skapar både krav och möjligheter som sträcker sig långt utanför socialtjänstens traditionella ansvarsområden. Lagen ställer krav på ett helhetsgrepp där hela kommunen behöver samverka för att möta de nya riktlinjerna och stärka den sociala hållbarheten.
Vi erbjuder strategiskt stöd som hjälper er att integrera lagens intentioner i er verksamhetsplanering och målformulering. Med vårt stöd kan ni positionera kommunen som en förebild i förebyggande arbete, samhällsplanering och samverkan med civilsamhället. Tillsammans lägger vi grunden för er kommande mål- och budgetprocess, så att ni är redo att möta framtidens krav och leverera långsiktigt hållbara lösningar.
Lagen i korthet – vad innebär den för kommunen?
Den nya lagen innebär flera betydande förändringar och möjligheter:
- Främjande samhällsarbete: Socialtjänsten ska ta initiativ för att skapa goda samhällsmiljöer för barn, unga, äldre och personer med funktionsnedsättning.
- Aktivt deltagande i samhällsplanering: Kommuner förväntas arbeta förebyggande och skapa synergier mellan olika aktörer, inklusive civilsamhället.
- Ökad kravställning på kunskapsbaserat arbete: Vetenskap och beprövad erfarenhet ska stå i centrum.
Implementeringen har redan inletts av SKR och Socialstyrelsen, bl a genom länsdialoger och insamling av lägesbilder. Staten erbjuder stöd för att hjälpa kommunerna att ställa om.
Vårt erbjudande – strategiskt stöd för en framgångsrik omställning
- Utveckla en strategi för att integrera det statliga förändringsarbetet i er budgetprocess, med fokus på aktiviteter och resurser för 2026 och framåt.
- Genomföra en kommunövergripande analys av nuläge och behov, som omfattar hela kommunen och inte enbart socialtjänsten.
Med oss som partner får ni inte bara stöd i att identifiera utvecklingsbehov utan även hjälp att omsätta dem till konkreta mål och åtgärder.