En ägarstyrning för stärkt samhällsnytta och bättre samspel

Det finns flera skäl till att utveckla ägarstyrningen. Värna och säkerställa demokratin är ett av skälen, att förvalta och omhänderta de stora värden som kommunala bolag utgör är ett annat. Vi är övertygade att det går att få ut ännu mer kraft och värdeskapande genom ett bättre samspel mellan kommun och bolag och framför allt genom ett aktivt ägande.

Förutsättningarna för kommunalt ägda bolag ser olika ut beroende på kommunkoncernens storlek, geografiskt läge samt politisk majoritet. Det är ett möte mellan helt olika logiska system. Det politiska systemet bygger på konflikt utifrån olika politiska ståndpunkter medan ett aktiebolag agerar utifrån ett annat system med en egen lagstiftning med bolagets bästa i fokus. Det som förenar systemen är det gemensamma uppdraget att leverera samhällsnytta.

I våra uppdrag ser vi på Public Partner stor potential för fler kommuner att utveckla sin ägarstyrning. Vi får ofta rollen som processledare i syfte att skapa förutsättningar för en samlad ägarstyrning. Detta i relation mellan kommun och bolagssfär och/eller mellan enskilda bolag. En viktig framgångsfaktor, i våra uppdrag, är att uppdragsgivaren äger sin egen förflyttning över delar och helhet. Public Partner är angelägna om att säkerställa en över tid hållbar förändring kring kommunal ägarstyrning. De kommunala bolagen spelar en central och viktig roll i samhällsbygget.

Public Partner har lång erfarenhet av att hjälpa kommunala bolag med deras utveckling, vi kan styrning och ledning i kommunal sektor och förstår det system som bolagen navigerar i.

Just nu inleder vi ett samarbete kring detta tillsammans med Sobona, Kommunala Företagens Arbetsgivarorganisation, här kan du läsa mer om och ta del av ett unikt erbjudande kring ägarstyrning.

Är du också nyfiken på att veta hur du kan utveckla din ägarstyrning, tveka inte att kontakta oss.

Kontaktpersoner på Public Partner:

Mats Carlström, mats@publicpartner.se
Mikael Gustavsson Roxell, mikael@publicpartner.se
Helena Sjöholm, helena@publicpartner.se

AKTUELLT

Veckobrev 8 juli 2022

Nu har de flesta konsulter i Public Partner påbörjat en välbehövlig sommarvila. Jag hoppas att alla verkligen tar tillfället i akt att ladda batterierna, läsa, reflektera och [...]

Veckobrev 1 juli 2022

Nu är det sommar och sol. Hoppas på många sköna dagar för alla. Vårterminen i Public Partner börjar gå mot sitt slut, men marknaden för våra tjänster [...]

Christina Jörhall ny konsult hos Public Partner

Nu välkomnar vi Christina Jörhall som associerad konsult hos Public Partner. Christina är verksam i det egna bolaget Avantina AB och har dessförinnan arbetat tolv år som kommunikationsdirektör i Region Jönköpings län. Hon har också haft motsvarande roll på kommunal nivå.

Veckobrev 23 juni 2022

Veckans motto: Förbättra världen och ha kul under tiden. Torsdagen den 23 juni, någonstans i Sverige, när sommaren är som vackrast. Det är dags för en veckorapport. [...]